Så funkar hemautomation

Vad behöver jag?

Det finns många produkter för smarta hem – vi visar dig vad du behöver.
Fjärrströmbrytare WiFi

Centralenhet / Startpaket

Det första du behöver är en centralenhet, också kallad ”Controller” eller “Hub”. Denna är hjärnan i ditt system.
Det är i centralenheten du bestämmer hur du vill att ditt hem ska fungera.
Smarthomebutikens WiFi-produkter kräver dock ingen centralenhet då de har egen intelligens.

Smartplugs WiFi

Sändare & mottagare

För att kontrollera belysning, värme m.m. så behöver du enheter som du sätter vid det du vill styra. Exempelvis smartplugs för att styra belysning & apparater eller sensorer som känner av temperatur och allmän status i hemmet.

Centralenhet startpaket

Något att styra med

För att ställa in och kontrollera ditt hem så behöver du en mobil, surfplatta eller dator. Därifrån kan du bestämma scheman, event eller styra direkt. Du kan även komplettera med fjärrströmbrytare för att kontrollera ditt hem.

Vad är ett smart hem?

Ett smart hem är ett hem där lampor & apparater styrs per automatik utifrån dina vardagsrutiner. Till exempel så kan vi hjälpa dig så att dina lampor tänds med svag styrka när du vaknar på morgonen för att sedan sakta öka medan kaffebryggaren startat enligt schema. När du sen fått i dig din frukost och är klar för att åka till jobbet så larmar du på. Då släcks alla lampor och du vet att kaffebryggaren med all säkerhet är avstängd, dessutom så sänks temperaturen i huset för att spara energi.

En halvtimme innan du kommer hem från jobbet så börjar huset värma upp sig igen. När du kommer hem och larmar av så tänds alla dina lampor och du kliver in i ett behagligt tempererat hem som sparat på både klimat och ekonomi under tiden du varit på jobbet. Vid läggdags så larmar du via mobilen i sängen på för nattläge, ditt skalskydd aktiveras och alla lampor släcks.

Det är vad vi kallar för ett smart hem!
Men du kan självklart välja i hur stor utsträckning du vill ha ditt smarta hem och om du ens vill ha några schemalagda funktioner. Du kanske bara vill njuta av friheten att kunna styra allting ifrån mobilen, oavsett vart du befinner dig i världen.
Vi visar dig såklart hur du kan göra allting själv utan att behöva kontakta oss, men vi finns alltid här för dig om du behöver hjälp. Vi kan faktiskt programmera nya funktioner åt dig direkt från våra skrivbord på kontoret, och då behöver du inte betala för några hembesök.

Kom igång med hemautomation

Det enklaste sättet att komma igång och testa konceptet med smarta hem är att köpa ett Startpaket.
Alla kan installera produkterna i startpaketen och du får all hjälp du behöver med instruktionerna som medföljer. När du väl kommit igång så blir det lättare att planera och utöka systemet.

 

Startpaket

Vad är skillnaden mellan Z-wave & 433 Mhz?

Skillnaderna är stora även om systemen bygger på samma princip.
Läs vår summering av skillnaderna nedan.

Z-wave
Z-wave produkter

Z-wave är ett smartare protokoll som har två unika egenskaper, det kontrollerar kontinuerligt status på enheterna samt att alla strömförsörjda enheter förlänger signalerna.

433 Mhz
433 Mhz-produkter

433 Mhz är ett enklare protokoll som fungerar bra men kontrollerar inte ifall signalen kom fram. Fördelen med 433 Mhz är att det ofta är betydligt billigare än Z-wave samt att enheter du finner i dagligvaruhandeln ofta är kompatibla.

Behöver du hjälp?

Smarta hem är ett ganska nytt koncept & ibland kan man behöva en hjälpande hand för att hitta rätt produkter.

Kontakta oss så hjälper vi dig direkt!